Nieuws

#DOESLIEF! Ik…? Doe jij eens lief…!

Ik werk nog wel eens in een restaurant onderweg van of naar een opdracht(gever). Mijn favoriete locaties zijn de restaurants van de La Place. Onder andere door de lekkere producten maar ook zeker door het ingenieuze spaarsysteem. Hierdoor word ik steeds verleid meer te consumeren om vervolgens meer gratis of met korting te krijgen… Dit intrigeert me enorm. Hier kunnen we in de sport- en beweegwereld zeker ook gebruik van maken! Maar meer daarover een andere keer…

In de zomervakantie liep ik vanaf de parkeerplaats van een wegrestaurant achter een gezin aan. Moeder, vader en twee zoontjes. Allemaal in makkelijke kleding. Ik gok dat ze op weg waren naar hun vakantiebestemming. Normaal zou ik dit niet onthouden hebben. Maar nu viel me op dat de moeder een t-shirt droeg met #DOESLIES erop. Of het shirt van de SIRE campagne van afgelopen voorjaar was of ‘gewoon een shirt’ weet ik niet. Voor wie de campagne niet kent “Met #DOESLIEF wil SIRE Nederland laten zien hoeveel onaardig gedrag er is, groot én klein. Laten we daar met z’n allen wat aan doen” (www.doeslief.nl).

Ik word daar blij van. Een positieve insteek om negativiteit de kop in te drukken. En dat ook nog uitdragen op een t-shirt, BAM!

Zoals gezegd, ben ik regelmatig onderweg. Als moeder van een jonge baby betekent dit in mijn geval ook onderweg kolven. Of het nu bij dat genoemde wegrestaurant is, een school in een achterstandswijk, een kantoor van de lokale welzijnsinstelling of een buurthuis er is altijd wel een plekje waar ik terecht kan. Voor de meeste mensen een rare en onverwachte vraag of ze “een plekje” voor me hebben. Toch heb ik steeds zoveel positiviteit, aardigheid en oprechte hulp ervaren. Dit geeft mij vertrouwen dat er veel mensen zijn die zich in #DOESLIEF herkennen.

En waarom wil ik dit nu delen? De sport- en beweegsector is er niet één van haat en nijd. Maar toch kom ik wel eens situaties tegen waarin #DOESLIEF ons stappen vooruit kan brengen. Denk maar eens aan je eigen afgelopen week. Heb je een project/opdracht of samenwerking die niet zo goed loopt? Ga dan nu eerst na wat jij kunt doen, vanuit #DOESLIEF. Waar kun je de ander blij mee maken? Al is het alleen maar de tijd nemen om iemands verhaal écht te horen. En je zult zien dat als je de ander blij maakt, je hier uiteindelijk ook zelf de vruchten van plukt. Een mooi en bijkomend voordeel…

Dan nog een oproep om dit ook privé uit te dragen. Dat betekent dus ook op bijvoorbeeld het voetbalveld, in het zwembad, tijdens je rondje hardlopen en ook achter het stuur #DOESLIEF!

Ik heb deze zomer alvast een start gemaakt. Tijdens een festival heb ik mijn eigen #DOESLIEF shirt gedragen. Op de achterkant ‘Gratis advies z.o.z.’ en op de voorkant DOESLIEF . Dit heeft me een dag vol glimlachen en complimenten bezorgd, heerlijk! Ik ga alvast bedenken wanneer ik hem tijdens het werk een keer op een mooi moment kan dragen.

Heb ik je aan het denken gezet? Of niet? Laat het me weten. Wat kunnen we samen doen om onaardig gedrag te verminderen?

Marja