Nieuws

Het geluk van de uitvoering

Marja Leijenhorst

De afgelopen weken is me iets opgevallen. Iets wat ik eigenlijk al wel wist maar waar ik niet echt mijn vinger op kon leggen. Sinds gisteren noem ik dit ‘het geluk van de uitvoering’. Ooit heb ik eens gehoord op een bijeenkomst ‘magie zit in de actie’. Voor mij betekent dit hetzelfde, alhoewel ik niet weet of degene die dit zei ook hetzelfde bedoelde.  

Soms vind ik het lastig om aan uitvoerwerk te beginnen. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld de eerste stappen voor het schrijven van een rapport, het voorbereiden van een werksessie of het zetten van de laatste puntjes op de i bij een vragenlijst. Mijn eigenlijke werk dus. Het zijn dingen die ik dagelijks doe, waar ik oprecht blij van word en die ik volgens mij goed kan. Genoeg reden dus om bij het opstarten van mijn computer hiermee meteen aan de gang te gaan. Toch is continu de verleiding eerst mijn e-mail te beantwoorden of bijvoorbeeld een kleine klus voor een collega te doen.

Ik ga hier geen theoretische onderbouwing geven waarom dat zo is. Dat hoef ik zelf eigenlijk ook niet te weten. Alhoewel, als iemand een hapklaar antwoord heeft dan lees of hoor ik dit natuurlijk graag. Wat ik wil is vaker en sneller op het moment belanden dat ik iets doe wat ik leuk vind, waar ik goed in ben, waar ik mijn boterham mee verdien en waarin ik geluk ervaar. Bijkomend heb ik dan aan het eind van de dag ook een goed beeld bij wat ik heb gedaan en ervaar ik voldoening over die werkdag.

Daarom ben ik bezig om ‘het geluk van de uitvoering’ tot een soort van mantra voor mezelf te maken.

Tijdens dit schrijven Google ik even op ‘mantra’ om te zorgen dat ik dit woord wel goed gebruik, just checking… Wikipedia leert mij het volgende: “Een mantra is een gedicht, woord, uitspraak of een lettergreep die het midden houdt tussen een spreuk met magisch effect en een gebed.” Daarmee is het woord mantra misschien wat zwaar gekozen. Toch vind ik het wel mooi om het de lading te geven van een spreuk met magisch effect. Het magische effect om mij te helpen sneller en vaker de dingen te doen die ik leuk vind en die ik goed kan. Om zo tijdens en na mijn werkdag nog meer geluk te mogen ervaren.

Drie stappen die mij gaan helpen bij het vaker en sneller ervaren van ‘het geluk van de uitvoering’

1) Een misschien al wat ouder maar heel relevant inzicht: ik knip de uitvoeringstaken op. Ik start sneller aan iets kleins wat vanzelf groot wordt dan aan iets wat vooral heel veel tijd en werk lijkt te gaan kosten.

2) Ik ga per dag een realistisch afvinklijstje maken met uitvoeringstaken gebaseerd op bovenstaande kleine taken. Ik hou van afvinken en kan mezelf dus zo gemakkelijk belonen gedurende de dag.

En tot slot…

3) Ik heb mijn mantra ‘het geluk van de uitvoering’ met een post-it op mijn laptop geplakt. Zo is dit  het eerste wat ik zie als ik aan het werk ga. Geen ontkomen meer aan!

Bij dezen wens ik mezelf veel succes in mijn stappen naar nog meer gelukservaringen tijdens mijn werk. Mocht je denken ‘hé dit is ook wat voor mij’ dan wens ik jou ook veel succes! Op naar meer geluk en meer uitgevoerd ‘echt werk’. 

Marja